צוואה?  למה לי להכין צוואה?

רוב האנשים לא רוצים בכלל לחשוב על זה, או יותר נכון רוב האנשים בכלל חושבים "לי זה לא יקרה".

אז יש לי חדשות בשבילכם… לצערי אם יש דבר אחד שבטוח יקרה בחיים… הוא המוות…

כל אחד יגיע ליום פקודתו ונכון, לא נהיה כאן על מנת לדעת מה יקרה אחר כך, אבל אם נעצור לחשוב לפני כן, מה אנחנו רוצים שיקרה או מה יכול ליקרות במקרה כזה, לנכסים שלנו, למשפחות שלנו, למי שתלוי בנו, אז אולי נבין שעדיף להשאיר את הדברים מסודרים בטרם לכתנו – שכן בוודאות לא נוכל לקחת איתנו שום דבר ממה שצברנו בעולם הזה, לעולם הבא.

אז יבואו אנשים פשוטים ורגילים שחיים חיים שקטים ונורמליים, אשר להם אישה וילדים ויגידו  לעצמם, ממילא החוק מחלק את הדברים כמו שצריך ואם לא תהיה לי צוואה, אוכל בכל זאת ללכת בשלום אל דרכי ולדעת שכל אחד ואחת משארית דמי יקבלו חלק ממה ששייך לי על פי החוק.

אם כך אולי כדאי שאעשה בשבילכם סקירה קטנה על מה החוק ייקבע עבורכם, סקירה של ה"ברירת מחדל" שתקפה עבור אלו שלא הכינו את עצמם מבעוד מועד – והלכו לעולמם בטרם הספיקו לבטא על הדף מהי צוואתם האחרונה ומה יעשה ברכושם:

לקביעת פגישת יעוץ או למידע נוסף חייגו: 052-4241096 או שלחו מייל ל ilanit@ivr-law.co.il

חלוקת נכסים על פי דין  (ברירת החדל)

 אם המוריש הותיר במותו בן זוגייקח ב הזוג את הרכוש המשותף (מדירת המגורים) ואת הרכב המשותף. כמו כן, יש לציין כי במקרים מסוימים האישה זכאית לכתובתה מנכסי העיזבון.

לגבי שאר הנכסים:

אם במותו היו למוריש ילדים, או נכדים או הורים : ייקח בן הזוג חצי משאר הנכסים, והשאר לילדים.

אם אין צאצאים, אבל  היו למוריש אחים, או אחיינים, או סבים וסבתות אז בן הזוג ייקח שני שליש משאר הנכסים. (בתנאי שבן הזוג היה נשוי למוריש שלוש שנים לפחות ובתנאי שהם גרו יחדיו באותה הדירה. אם הדירה כלולה בחלק ממנה או כולה בעיזבון אז בן הזוג זכאי לרשת את כל חלקו של המוריש בדירה ומשאר העיזבון שני שליש.

אם לא הניח המוריש בני משפחה כאמור לעיל (ילדים/הורים/סבים/סבתות/ אחים/אחיינים) – יירש בן הזוג את כלל הנכסים בעיזבון.

יש לזכור כי מוריש יכול להוריש רק את מה ששייך לו, לפיכך יש לעשות בחינה של העיזבון בהתאם למעמד בני הזוג (נשואים ובאיזו שנה התחתנו, ידועים בציבור, בעלי הסכם ממון וכדומה..)

שכן אז יש לחלק את הנכסים של בני הזוג על פי הדין החל עליהם ורק לאחר מכן לחלק את העיזבון בהתאם לדין.

לקביעת פגישת יעוץ או למידע נוסף חייגו: 052-4241096 או שלחו מייל ל ilanit@ivr-law.co.il

סדר עדיפות לרשת, שאר בני המשפחה:

ראשית יש לשים לב כי גם כאשר המוריש מותיר לאחר מותו כל סוגי בני המשפחה כפי שרשום לעיל, הרי שיש סדר עדיפויות, מי יירש קודם את נכסיו של המוריש (מדובר על שאר העיזבון שנותר לאחר שבן זוגו של המוריש לקח את חלקו על פי האמור לעיל) סדר העדיפויות אומר כי אם קיים שאר משפחה מסוג מסוים אזי הוא יירש את הנכסים ואילו שארים אחרים לא יכללו בירושה.

כלומר, אם המוריש הותיר ילדים, הורים וסבים אזי הילדים יירשו אותו, אם הותיר רק הורים וסבים אזי הוריו ירשו אותו ואם הותיר סבים, אזי הם יירשו אותו.

כאשר כל אחד מן הקטגוריות המניות לעיל יירשו שווה בשווה ביניהם (הילדים יתחלקו שווה בשווה, ההורים שווה בשווה וכן הלאה) לפי החלק הנותר מן העיזבון.

כלומר אם המוריש לא הותיר בן זוג אך הותיר ילדים, הורים וסבים יחול סדר זה על כלל העיזבון, ואילו הותיר בן זוג ראשית בן הזוג יירש על פי האמור בחוק ואת שארית העיזבון יירשו היורשים האחרים.

ילדים מאומצים:

מי שמאומץ על פי דין הוא או ילדיו יירשו  את הוריו המאמצים כאילו היו הוריו הביולוגים של המאומץ וההורים המאמצים יירשו את ילדיהם המאומצים ואת הנכדים שנולדו מהם כאילו היו ילדיהם הביולוגים.

עם זאת הילדים של המאומץ או ילדיו לא יהיו זכאים לרשת על פי דין את קרוביו של המאמץ .

מצד שני ילד מאומץ זכאי לרשת על פי דין את הוריו הביולוגיים ואת קרוביו הביולוגים של המאומץ, אולם הוריו הביולוגים וילדיהם לא יהיו זכאים לרשת אותו.

לקביעת פגישת יעוץ או למידע נוסף חייגו: 052-4241096 או שלחו מייל ל ilanit@ivr-law.co.il

אם כך כשהחוק קובע ברירת מחדל לאופן החלוקה מדוע בכל זאת כדאי לדאוג לעשיית צוואה?

ראשית ישנם שאנשים אינם רוצים להוריש את רכושם לפי הברירה הניתנת על פי חוק ולכן הם עורכים צוואה ושנית ישנם אנשים שחיים בנקודת זמן או סיטואציות חיים שמצריכה מהם לשנות את סדר ההורשה הנתון על פי חוק, שכן אחרת זה לא ישקף את רצונם לדוגמא, בני זוג ללא ילדים, בני זוג בהליך גירושים, בני זוג שהתגרשו וחזרו להתגורר יחדיו, בני זוג שמעמד רכושם אינו ברור עקב רישום שלא משקף את הזכויות בפועל, בני זוג ידועים בציבור ועוד.

רצוי לערוך צוואה אצל עורך דין שמתמחה בתחום זה, על מנת שזה ינסח את רצון המוריש באופן מקצועי וברור כך שלאחר מותו של המוריש לא ייווצרו בעיות בין היורשים.

מחפשים עורך דין לעריכת צוואה ?

לקביעת פגישת יעוץ או למידע נוסף חייגו: 052-4241096 או שלחו מייל ל ilanit@ivr-law.co.il

עורכת הדין מקבלת לקוחות בכפר סבא, רמת גן, וישנה אפשרות לשירות בבית הלקוח (ברעננה, הוד השרון, תל אביב, פתח תקווה, נתניה ועוד)

רוצים לקרוא על אופן מימוש הצוואה ? לחצו כאן